ОШ "Драгољуб Илић" Драчић 14 203

ОШ "Драгољуб Илић"

Добродошли у ОШ "Драгољуб Илић"

Сто година дуга традиција, генерације ученика, учитеља и наставника само су делови приче која се као мозаик слаже и преплиће...

У нашој школи успешно спајамо савремено и традицију! Код нас је програм усмерен на дете, на целовиту личност детета. Знање које деца стекну је практично, применљиво, повезано са другим предметима. Мотивација за учењем је унутрашња, свако дете има прилику да максимално искористи своје капацитете и потенцијале . Вреднујемо успех према труду и залагању, подстичемо креативност али и такмичарски дух.

  • Знање
  • Посвећеност
  • Одговорност
  • Флексибилност
  • Квалитет
  • Етика
  • Педагогија
  • Васпитање
  • Личност
ОШ "Драгољуб Илић"

ОШ "Драгољуб Илић" налази се у центру Драчића. За житеље овог краја ова школа је више од школе. Градња школске зграде почела је давне 1841. под руководством свештеника Стевана Јовановића-Геренчића. Пред завршетак градње, поп-учитељ се завадио са делом сељана и остао без подршке. Даље је наставио сам. Није дуго издржао. Изгубио је паре, здравље и на крају живот 1854. Школа је први пут отворена тек 1895. међутим за озбиљну школу може се рачунати тек 1903. када је направљена нова школска зграда. Та година се и признаје као година настанка школе. Један од првих учитеља школе у Драчићу био је владика Николај Велимировић. 1941. запаљена је школска зграда у Драчићу. Током борби погинуо је Драгољуб Илић- иначе учитељ у школи по коме је она касније и добила име. Настава је одржавана по сеоским кућама. 1945. године школа је обновљена. Оронула школска зграда оштећена је земљотресом у пролеће 1999. године кад и почиње изградња постојеће нове школе. Нова школа је отворена 17. септембра 2000. Године, направљена и опремљена по најсавременијим критеријумима. Нова школска зграда је површине 2886 м2. Има приземље, два спрата и поткровље, где је смештено 8 учионица, 6 кабинета, библиотека, фискултурна сала, 5 канцеларија, наставничка канцеларија, трпезарија, две чајне кухиње... У пространом холу школе налази се мали етно музеј који радо посећују ученици из других школа, најчешће градских јер представља прави раритет, а служи као очигледан пример за изборни предмет Народна традиција. Нова модерна школа, рађена према пројекту арх. Данке Марковић, доминира читавим селом на понос и дику становника овог краја. Асфалтним путем је повезана са Ваљевом где саобраћају локални аутобуси па је олакшан превоз ђака. Архитектонски је ослоњена на традицију, модерна и савремена по својим садржајима. У свом склопу школа има пет издвојених одељења у селима Жабари, Пријездић, Бачевци и Букови у којима се изводи разредна настава у комбинованим одељењима или као неподељена школа. Данашња школа може се похвалити добром опремљеношћу савременим наставним средствима и образовном технологијом. Имамо 20 рачунара, 3 штампача, 1 скенер, лап-топ и видео бим, дигитални фото-апарат, ДВД и преносни разглас. Такође, у школи је уведен видео надзор који покрива простор ходника, чиме је знатно побољшано понашање ученика ван учионица, пре и после часова и за време великог одмора..

Прве школске зграде

Изградњу школске зграде , пре скоро 160 година финансирао је свештеник Стеван Јовановић Геранчић. Друга зграда грађена је пре нешто мање од једног века. Нова модерна зграда отворена је 2000. године

Настанак и развој школства у овом сеоском центру има занимљиву прошлост. Према писању др Марије Исаиловић у књизи „Школе у ваљевском крају“, градња школе у Драчићу почела је још 1861. Године. По споразуму са мештанима, на свом имање , школу је подигао Стеван Јовановић Геранчић. Од 1381. Па све до своје смрти био је драчићки парох при цркви у Ћелијама. Необично вредан и штедљив човек и веома добар свештеник. Када је подигао школу и хтео да је отвори, дошао је у сукоб са неким виђенијим мештанима те је био осуђен на етитипију, где изгуби уложен новац и здравље, па убрзо и умре 1854. Године. Установљено је да је Основна школа у Драчићу почела са радом 1893. Године када је драчићка општина привремено уступила зграду своје суднице , а реч је о згради коју је подигао Стеван Јовановић Геранчић, чији је власник касније постала опшптина. Истине ради, треба подсетити да је министар просвете, својим дописом наредио да се подигне нова школска зграда, са напоменом да ће у противном школу затворити, јер је привремена зграда трошна и скоро неупотребљива. Појединци су ово министрово упозорење погрешно протумачили, па су 1896. Годину прогласили за годину оснивања школе, а она је три године старија. Дуга и комликаована процедура око добијања одобрења за подизање школске зграде доста је отежавала изградњу не само ове , већ многих школа, тако да је нова школска зграда подигнута тек 1903. Године. Септембра, 2000. Године, отворена је нова школа, направљена по најсавременијим критеријумима, површине 2886 м2. Нова, модерна зграда, архитектонски је ослоњена на традицију, а савремена по својим садржајима. Можемо се похвалити добром опремељеношћу , савременим наставним средствима и образовним техмнологијама.

Упознајте наше запослене

Вреднујемо успех према труду и залагању, подстичемо креативност, бришемо границе, јачамо флексибилност и сарадњу!