ОШ "Драгољуб Илић" Драчић 14 203

Полазак у школу

10 често постављених питања о поласку у школу

 

 

1. Мора ли дете пре уписа у први разред да зна да чита и пише?

 

Наравно да НЕ. За учење читања и писања има времена у току школске године, време које бисте хтели посветити учењу читања и писања можете употпунити играма за развој моторике прстију, концентрације, памћења, разумевања и сл. С друге стране, многа ће деца спонтано започети процесе читања и писања пре школе, било би погрешно у таквим случајевима ускраћивати им то подучавање.

 

2. Ако дете већ зна да чита и пише, хоће ли му то одмоћи у првим данима школе?

 

Детету то неће стварати потешкоће. У разреду се примењује тзв. индивидуални приступ, учитељ/учитељица деци која су већ савладала градиво омогућује рад на другим, сложенијим садржајима.

 

3. Шта значи „спремност за школу“ и које вештине дете треба да савлада пре поласка у школу?

 

Уобичајено је говорити да је спремност за школу питање развоја интелекта и перцепције, но очито је да она укључује и остале ствари као што су пажња, живахност и способност да се издржи рад у школи. С друге стране, за успех у школи јако је битна и емоционална и социјална зрелост која варира од детета до детета. Због тога се проводи психолошко испитивање које нам даје детаљније податке о сваком детету.
Изузетно је добро да дете развије своју самосталност у кориштењу тоалета, да се зна самостално свући и обући, бринути се о својим стварима, да зна јести без помоћи, да се зна правилно понашати у групи вршњака и према старијима. Настојте да дете упамти своје име и презиме, број телефона и имена родитеља.

 

4. Како код детета развити правилан приступ школи?

 

Дете попут спужвице упија све ваше реченице, а још више ваше радње. Не плашите га школом, радије се пред њим с весељем присетите свог боравка у школи, говорите о томе како имате поверења у њега, како ће он уз труд савладати градиво, направите мале ритуале од куповине првих ствари за школу, посебно обележите први дан школе… Кад крене школска година, укључите се у школске активности које су намењене родитељима, сваки дан одвојте време у којем ћете се посветити свом школарцу, исказујте заинтересованост, похвалите сваки успех вашег малог ђака.

 

5. Примећујем да се моје дете боји школе.

 

Највероватније се ради о страху од одвајања. Многа се деца првих дана или недеља могу осећати тескобно јер се сусрећу с много нових ствари одједном. Разговарајте с њиме, докучите шта га највише плаши – нека се боје да их нико неће дочекати код куће, друге је страх гласне деце и сл. Помозите детету тако што ћете му рећи да сте се и ви плашили као мали, и да сте тај страх превладали и с временом јако заволели школу. Исто тако немојте му с почетком школске године натоварити много нових обавеза (нпр. нове ваншколске активности, нове обавезе везане уз домаћинство и сл.) – допустите му да се навикне на нови распоред.

 

6. Моје дете није навикло само стицати пријатеље, није ишло у вртић и нема искуство „живота у групи“.

 

Поведите дете у парк или на дружење с децом из комшилука (позовите неколико његових вршњака на дружење), покажите му како се упознајемо, како се укључујемо у игру и сл. Заједно се играјте друштвених игара у којима увек неко изгуби (нпр. Човече не љути се и сл.) – на тај начин дете учи како пребродити прве поразе, али учи и сарађивању у игри. Исто тако врло је важно научити делити и поштовати туђе ствари.

 

7. Моје је дете разиграно и нема осећај реда.

 

Родитељ може помоћи детету да развије осећај одговорности тако што ће да га замоли да своје ствари увек стави на одређено место. Почните с једном или две – нпр. ципеле и јакну. Након што га похвалите сваки пут кад то уради добро и ви видите да је тај део „усвојио“, можете додати нове задатке. Научи ли код куће да све има своје место, лакше ће му бити у школи у којој се очекује да извршава радне задатке. Важно је да дете већ у току непосредне припреме за полазак у школу добије у свом дому време и простор за неометан рад. Довољно је ослободити једну полицу за школске књиге и прибор и ослободити кухињски сто у једном периоду дана, те омогућити детету да ради у релативном миру. Важно је да то буде увек исто место, да га дете доживи као свој простор за рад и сл. За почетак је довољно да дете на том месту решава мање задатке у раздобљу од 5 мин., а затим да помало време продужимо до 30 мин непосредно пред полазак у школу.


Нека деца не желе седети ненавикла на такав начин рада – детету понудите занимљиве игре и активности које се играју за столом и придружите му се у игри.

 

8. Моје се дете увек расплаче кад доживи неуспех.

 

У нашим школама, нажалост, још увек влада такмичарски стил подучавања. У другом разреду се започиње са оцењивањем. Добро је на време упознати дете с чињеницом да ће га у школи оцењивати и поредити с другом децом. Посебно треба нагласити да његова успешност у школи неће утицати на Вашу љубав према њему. Али, исто тако му покажите да вежбањем неке активности може напредовати у њој и постати све боље, да је вредно трудити се. Друштвене игре, компјутерске игрице и сл. изузетно су добре активности, али и телесне активности и спорт.

 

9. Што ако након школе нема никога код куће?

 

Остајање детета самог код куће заједнички је проблем детета и родитеља. Потребно је добро проценити да ли је ваше дете спремно на то и добро размислити о свим другим могућностима бриге за дете док није у школи. Свако дете је индивидуа и тешко је рећи кад је прави узраст за самостално останајање код куће и ако процените да је ваше дете способно остати само (па макар и краће време) потребно је: о томе поразговарати с дететом и сазнати његово мишљење о томе, учинити све што можемо за његову физичку сигурност, смислити начин комуникације с дететом док је само (телефон и сл.), планирати заједно с дететом што ће радити док буде само… Најважније је не претерати и не злоупотребити спремност детета да буде само – је ли стварно та солуција нужна? Јесте ли размислили о продуженом боравку у школи (наша школа то омогућује до краја трећег разреда), да ли постоји комшиница која је спремна уз малу надокнаду „причувати“ школарца и сл.

 

10. Дете не изговара све гласове тачно, може ли му то представљати проблем у школи?

 

Најмање годину дана пред полазак у школу, требало би обратити пажњу на дететов изговор гласова и у случају да постоје тешкоће упутити га логопеду. Свако одступање у говорном и језичном развоју озбиљан је знак да би дете могло имати тешкоће у усвајању читања и писања.