ОШ "Драгољуб Илић" Драчић 14 203

Полазак у школу

 

 

Ваше дете је пошло у школу. То је дан који се памти јер је свечан и важан, не само за дете, већ за целу породицу. Поделите са дететом његову радост, узбуђење, охрабрите га и покажите да сте уз њега.
Кад родитељи детету пруже љубав, ауторитет, бригу, здраву породичну атмосферу, која им је потребна, дете добија самопоуздање, осећање сигурности и креће у живот без страха. Не плаши се да изађе из породице, а посебно не страхује да пође у школу.
Психолози сматрају да је дете спремно за полазак у школу када достигне одређени ниво психофизичког развоја, при којем му неће бити претерано тешки захтеви које пред њега поставља школа.
Морате имати на уму да је постизање психомоторне зрелости процес. Не очекујте од Вашег детета, које је пошло у први разред да је достигло све аспекте те зрелости. Ваш задатак је да подстичете његов развој, да га усмеравате, али никако да вршите притисак и инсистирате да ради нешто што му је тешко и за шта још није спремно.
Отворено и искрено разговарајте са дететом о школи. Немојте да је идеализујете, а по најмање да плашите дете школом. Дете треба да осети да се ви радујете његовом поласку и да сте поносни на њега.
Ево неких показатеља да се Ваше дете добро уклопило у школу:
- Радује се одласку у школу
- има добар апетит и добро спава,
- своје обавезе извршава самостално
- воли да прича о томе шта се дешава у школи,
- води рачуна о књигама и прибору,
- прихвата учитеља или учитељицу,
- воли да се игра са децом из свог разреда.
Да бисте помогли ђаку прваку да се што боље снађе у школи, морате му дати пуно љубави, стрпљења и разумевања.
- хвалите и подстичите оно што је дете добро урадило,
- ако критикујете, онда критикујте поступак или понашање детета а не његову личност,
- не условљавајте поклоне петицом или добрим успехом у школи
- не прецртавајте домаћи и не цепајте листове,
- не кажњавајте га због лошег успеха
- никако га не поредите са другом децом
- не тражите савршенство од њега, ни ви нисте савршени.
Вашем прваку је пре свега потребно да буде дете. Поштујте његову потребу за игром, одмором и разонодом. Не инсистирајте на томе да буде одличан ђак, већ му омогућите да буде здраво и срећно дете.